Dit huishoudelijk reglement is als aanvulling op de Statuten van Senioren Liessel

 

Huishoudelijk reglement Senioren Liessel

Liessel, 27 maart 2025

 

Doel (statuten artikel 2)

Senioren Liessel tracht haar doel tevens te verwezenlijken door:

Bespreking van problemen die bij Senioren Liessel worden ingebracht of die zij zelf signaleert en het zoeken naar oplossingen voor die problemen indien mogelijk.

Het peilen van de behoeften en/of stimuleren van nieuwe activiteiten.

 

Stemmen (statuten artikel 7)

Zie artikel 7 uit de statuten op de laatste pagina.

 

Samenstelling Afdelingsbestuur (statuten artikel 8)

Het Afdelingsbestuur bestaat uit tenminste drie leden, de Ledenvergadering bepaalt het aantal bestuursleden.

Het afdelingsbestuur bestaat bij voorkeur uit 11 personen.

 

Secretaris (statuten artikel 10.4)

De secretaris houdt nauwgezet de ledenadministratie bij en mutaties in het ledenbestand geeft de secretaris namens het Afdelingsbestuur met de nodige gegevens door, met inachtneming van de privacywetgeving, overeenkomstig het Huishoudelijk Reglement van Senioren Netwerk Brabant en Zeeland.

De secretaris kan de ledenadministratie delegeren naar een ander bestuurslid.

Kandidaatstelling (statuten artikel 12)

Kandidaatstelling voor voorzitter of lid van het Afdelingsbestuur geschiedt schriftelijk, door het Afdelingsbestuur of door tenminste vijf leden van de Afdeling.

Iedere kandidaatstelling dient vergezeld te gaan van een schriftelijke bereidverklaring van de voorgestelde kandidaat tot aanvaarding van de betreffende bestuursfunctie, met vermelding van bij huishoudelijk reglement nader te bepalen relevante gegevens.

Het afdelingsbestuur is gerechtigd de voordracht te doen voor kandidaten die zich aanmelden.

De kandidaatstelling bevat minimaal: Naam kandidaat en adresgegevens. De kandidaat moet lid zijn/worden van Senioren Liessel.

Taken en bevoegdheden Afdelingsbestuur (statuten artikel 15.9 en 15.10)

Het Afdelingsbestuur stelt zo mogelijk een beleidsplan en een daaruit voortvloeiend werkplan op en legt dit ter goedkeuring voor aan de Ledenvergadering.

Het afdelingsbestuur presenteert bij de jaarvergadering de activiteitenagenda als beleids- en werkplan.

Geldmiddelen (statuten artikel 20.4)

In het huishoudelijk reglement kan een vergoedingsregeling worden vastgesteld voor kosten, die leden en Afdelingsbestuursleden maken ten behoeve van activiteiten van de Afdeling.

De jaarlijkse algemene vergoeding bestuursleden bedraagt € 25,00 per jaar.

De kilometervergoeding voor noodzakelijke reizen is € 0,35 per km., zoals de vergoeding voor ANWB Automaatje.

Contributie (statuten artikel 21)

De contributie wordt betaald via incasso, bij uitzondering kan men rechtstreeks betalen via de penningmeester.

Nieuwe leden die zich aanmelden na 1 september betalen voor dat jaar geen contributie, wel wordt men het opvolgende jaar contributie plichtig.

Afmelding als lid dient te geschieden voor 15 november.

Vrijwilligers

Vrijwilligers verrichten hun activiteiten onder regie van het afdelingsbestuur, voor elke activiteit is een bestuurslid het aanspreekpunt voor de vrijwilligers.

“Lief en Leed”

Het afdelingsbestuur stelt jaarlijks een overzicht op wat onder “Lief en Leed” valt met (maximale) kosten voor attenties.

Vrijwilligers attentie

Het afdelingsbestuur stelt jaarlijks de kosten voor de vrijwilligers attentie vast die ook is opgenomen in de begroting.

Het afdelingsbestuur kan tot een wijziging van het huishoudelijk reglement besluiten nadat de ledenvergadering daarmee heeft ingestemd met meerderheid van stemmen. De voorgestelde wijziging(en) dienen vooraf op de agenda van een openbare vergadering bekend te worden gemaakt.

Dit reglement vervangt het reglement voor KBO – afdelingen van november 1997 inclusief de nadien aangebrachte wijzigingen. Het reglement treedt in werking met ingang van 27 maart 2025.

Getekend te Liessel, 27 maart 2025,

 

Voorzitter Secretaris Penningmeester

Theo Aarts     Joke van der Tol – van de Rijt              Frits Bouwmans

 

Bijlage:

Stemmen (statuten artikel 7)

Ieder lid heeft ter vergadering één stem.

Een stem kan ook worden uitgebracht door een ter beoordeling van de voorzitter duidelijke volmacht gegeven aan een ander lid.

Ieder lid van het Afdelingsbestuur heeft als zodanig een raadgevende stem in de Ledenvergadering.

Voor zover niet een andere meerderheid is voorgeschreven, kan een besluit worden genomen met tenminste volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.

Stemmen zijn ongeldig, indien ze blanco zijn ingeleverd, ondertekend of op andere wijze gemerkt zijn, dan wel meer of andere namen van personen bevatten dan gekozen kunnen worden.

De voorzitter kan besluiten dat een stemming schriftelijk geschiedt. Stemming over personen geschiedt schriftelijk, tenzij de Ledenvergadering oordeelt, dat stemming bij acclamatie kan plaatsvinden. Ingeval van een schriftelijke stemming benoemt de voorzitter een commissie, bestaande uit drie personen, die geen bestuurslid zijn, die belast is met het bepalen van de uitslag van de stemming.

Indien bij stemming over personen niemand de volstrekte meerderheid heeft behaald, vindt een tweede vrije stemming plaats. Indien ook dan door niemand de vereiste meerderheid wordt behaald, vindt herstemming plaats tussen de personen, die het hoogste en op een na hoogste aantal stemmen hebben behaald. Staken alsdan de stemmen, dan beslist het lot.

Ingeval van staking van de stemmen over zaken is het voorstel verworpen. Het door de voorzitter van de vergadering uitgesproken oordeel, dat een besluit is genomen is beslissend. Wordt echter onmiddellijk na het uitspreken van dat oordeel de juistheid daarvan betwist, dan vindt een nieuwe stemming plaats, indien tenminste een lid dat verlangt. Alsdan vervalt de uitslag van de eerste stemming.

Besluiten kunnen worden genomen zonder hoofdelijke stemming, tenzij een lid zich daartegen verzet of de voorzitter van de vergadering hoofdelijke stemming gewenst acht.

Ieder stemgerechtigd lid kan in een Ledenvergadering het stemrecht uitoefenen door middel van een elektronisch communicatiemiddel, mits de stemgerechtigde via het elektronisch communicatiemiddel kan worden geïdentificeerd, rechtstreeks kan kennisnemen van de verhandelingen ter vergadering en het stemrecht kan uitoefenen. Bovendien dient de stemgerechtigde via het elektronisch communicatiemiddel deel te kunnen nemen aan de beraadslagingen.

De Ledenvergadering is bevoegd bij reglement voorwaarden te stellen aan het gebruik van het elektronische communicatiemiddel. Indien de Ledenvergadering van deze bevoegdheid gebruik heeft gemaakt, worden de voorwaarden bij de oproeping bekend gemaakt.

Indien bij de oproeping bepaald, kunnen stemmen voorafgaand aan een Ledenvergadering via een elektronisch communicatiemiddel worden uitgebracht. Stemmen die voorafgaand aan de Ledenvergadering via een elektronisch communicatiemiddel worden uitgebracht, doch niet eerder dan op de dertigste dag voor die van de vergadering, worden gelijkgesteld met stemmen die ten tijde van die vergadering worden uitgebracht.

Ook buiten de vergadering kunnen, mits met algemene stemmen van alle leden, besluiten worden genomen. De stemmen dienen dan te worden uitgebracht schriftelijk of via een elektronisch communicatiemiddel. Het hiervoor in dit lid bepaalde is op zoveel mogelijk overeenkomstige wijze van toepassing, indien een onderwerp niet tijdig geagendeerd is.